23-ма души, сред които 9 деца и бременна жена, пострадаха при аварийно кацане на Еърбъс А321, собственост на компания "Уралски авиолинии", чиито двигатели започнали да отказват във въздуха поради сблъсък с птиче ято, предаде РИА Новости.

Самолетът излетял с 226 пътници и седемчленен екипаж от летище Жуковски край Москва за Симферопол в Крим, но при излитането се сблъскал с ято чайки и в двигателите попаднали птици, посочва ТАСС, като цитира изявления на федералната служба Росавиация.

Екипажът взел решение да изключи моторите и приземил машината без отваряне на колесника в царевична нива на повече от километър извън пистата.

Всички са евакуирани чрез надуваеми рампи. Според източник от спешните служби при кацането десният двигател се отчупил и паднал.

Пострадалите 23-ма души са приети в болници, като състоянието им се определя като "умерено, близо до задоволително", уточнява агенцията като се позовава на съобщение на здравното министерство. По-рано от министерството на извънредните ситуации съобщиха за 10 пострадали, като осем са с ожулвания, един е контузен, а при друг има съмнения за счупване на гръбнака.

Инцидентът се разследва. Образувано е наказателно дело за нарушаване на правилата за сигурност при полети, заяви говорител на транспортното управление към федералния Следствен комитет. Федералната служба Росавиация е формирала специална комисия, която ще проучи причините за произшествието.

Губернаторът на Свердловска област Евгений Куйвашев нарече двамата пилоти на самолета герои. "Екипажът показа фантастично умение и спаси 233 живота", посочи той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също похвали пилотите. Няма съмнение, че пилотите ще бъдат наградени, но преди това трябва да бъдат изпълнени някои формалности - например те да бъдат официално предложени за награждаване, добави Песков.

 

Дамир Юсупов е пилотът, който "се справи с положението, избра място за кацане и кацна". Според РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на "Уралски авиолинии", пилотът е на 41 години, през 2013 г. е завършил Санктпетербургския държавен университет за гражданска авиация и е бил нает от авиокомпанията. Общото му време за летене е повече от 3000 часа.

Снимка: АР/БТА

Вторият пилот, Джордж Мурзин, е на 23 години. През 2017 г. той завършва също Санктпетербургския държавен университет за гражданска авиация, а през 2018 г. е нает от компанията. Общото му полетно време е повече от 600 часа.