13 души за последните три седмици са паднали в ледените води на Гребния канал в Пловдив, алармира директорът на Общинско предприятие "Общинска охрана" инж. Димитър Пашалев, цитиран от Trafficnews.

Последният случай е от преди четири дни, когато млад мъж и майка му по чудо бяха спасени, след като в опит да спасят кучето си, се подхлъзнаха и паднаха във водите.

По думите на Пашалев трябва да се изостри вниманието на житeлите и гостите на града, за да бъдат по-внимателни, когато се разхождат или спортуват на Гребния канал. Той призова хората да не си правят опасни селфита на ръба на т. нар. чаша на водното съоръжение, нито да се разхождат в опасна близост до водата.

При инцидентите от последния месец всички пострадали са се разминали само с леко измръзване и уплаха. Те са били спасени благодарение на бързата намеса на общинска охрана или притекли се на помощ граждани.

Повечето инциденти са сходни и обикновено са следствие на подхлъзване.

Един от скорошните инциденти е от 18 декември, когато две сестри близначки паднали във водата и, за щастие, са били спасени от служители на ОП "Общинска охрана".

По-рано три инцидента е имало само за ден - на 15 декември. Към 15 часа жена е паднала във водата, но бързо и успешно извадена от съпруга ѝ. Половин час по-късно младеж паднал във водата на 750-ия метър на Гребния канал. Бил е изваден от охраната.

Към 16:30 ч. същия ден трима студенти са се разхождали, когато единият се подхлъзнал и паднал във водата. Бил е спасен, благодарение на бързата намеса на приятелите си и дежурния охранител.

Затова и от ОП "Общинска охрана" призовават в района разходките да са с повишено внимание.