Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи жителка на плевенското село Върбица, обитаваща жилище с размер от едва 40 кв./м. Огромната фактура пристигнала след ремонт на електромера.

„Лятото плащахме около 80 лв. Ноември месец платихме 130 лв., а декември - 426 лв. Разбрахме, че нямаме нощна тарифа, понеже сме с трифазен ток. Ходих в ЧЕЗ и го узаконих. Очаквах, че повече няма да имаме подобни проблеми”, разказа пред Нова телевизия Весислава Хотова.

Тя допълни, че веднага след като е получила новата фактура от 1136 лв., е отишла до енергодружеството, за да провери какво точно се случва. По думите й от там й обяснили, че е нормално през зимния период да имат по-големи сметки.

От компанията заявяват още, че жената трябва да подаде съответните документи, за да може електромерът да бъде проверен от специалист.

„Пуснах заявление и ми казаха, че до 7 работни дни ще дойдат и ще проверят дали е станала някаква грешка. Ако те кажат, че всичко е наред, мога да изисквам проверка от друга лаборатория”, допълни Хотова.

От енергийната компания заявиха, че ще възстановят парите на жената, ако се установи, че електромерът не отчита правилно. Те са категорични обаче, че отчитането се следи от GPS система и се прави снимков материал на електромерите, които са извън къщите. Предстои проверка по случая.