"Аз съм категорично за промяна в Закона за здравето в частта за пълната забрана на тютюнопушенето в затворени обществени места и тя да е в интерес на заведенията, за да възстановим стария режим - със зали за пушачи и за непушачи, но да засилим контрола", обяви депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев на среща в парламента с представители на браншови организации, свързани с туризма.

Това ни намерение е подкрепа за малкия и среден бизнес, а не популистки ход, добави той, цитиран от БГНЕС.

Въпросът за промяна в Закона за здравето се повдига не защото сме пушачи, а защото сме съпричастни към трудностите на бизнеса, посочи в изказването си и народният представител от БСП Спас Панчев. В резултат на пълната забрана от цигарите са се отказали едва 3-4% от българите, но загубата на работни места са хиляди, изтъкна той.

"Реална е възможността да се разреши пушенето в нощните заведения. В заведенията за хранене трябва да има обособени помещения. Може да има заведения, в които да се запази положението да не се пуши, като дадем някакви облекчения за тях", добави Панчев.

Много хора останаха без работа, без пари, на улицата, много заведения фалираха, вследствие на промяната в Закона за здравето, който напълно забрани тютюнопушенето в затворени обществени места, заяви пък регионалният представител на асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите Иван Михалев от Стара Загора.
Той предложи да се върне старият режим в заведенията – със зали за пушачи и за непушачи, но собственикът сам да определи каква част да е за тези, които пушат и за непушачите с оглед на конкретните му нужди.

Този закон не работи, е мнението и на негов колега от Боровец.
Този закон работи срещу бизнеса, срещу оборота на заведенията, подпомага корупцията, административния произвол и рекета, подкрепи го друг собственик на заведение от Пловдив - Димитър Лукарев. Според него недоволните от забраната, ако не се тръгне към промяна, ще излязат отново на протест.

"Аз като гражданин съм заклет непушач, но като бизнесмен и представител на бизнеса ще се съобразявам и с условията на реалната ни икономика", каза и Благой Рагин - председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него във Франция всяка година се субсидират техните колеги с 300 млн. евро за тези заведения, които са пострадали от закона срещу тютюнопушенето.
"Ако нашата икономиката е в състояние да въведе френския модел, ние ще подкрепим с двете ръце закона в този му вид. Става въпрос за оцеляване на бизнеса", каза още Рагин.

Има нагласа да се преразгледа забраната за тютюнопушене на обществени места без някакви кардинално революционни промени, каза преди дни и кандидатът за премиер Пламен Орешарски.

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места влезе в сила на 1-ви юни миналата година. Мярката породи небивал обществен дебат, като противопостави едни срещу други бизнес и здравни работници. Експремиерът Бойко Борисов застана твърдо зад нея и бе подкрепен от всички парламентарно представени партии.
В същото време известни личности организираха граждански протести.