В Добруджа е учредена първата асоциация на производителите на лавандула. Целта на сдружението е да сме обединени, за да се борим за по-добри условия, на които да продаваме, каза Петър Христов, председател на новосъздадената Национална асоциация на производителите на етерични масла, съобщи Агри.бг.

Една от основните причини за обединението е нестабилният пазар. В нея ще членуват и малки и големи поризводители. Освен това ще се търси възможност за легитимиране на марката Добруджанско лавандулово масло.

Асоциацията има зад гърба си вече учредително събрание и едно общо събрание, което се състоя на 10 август в Добрич. Седалището е там, защото в Добруджа е концентрирано голяма част от производството на лавандула, маточина, бял равнец, немска лайка. Членовете вече са 60, предстои да се привлекат производители и от други области.

Легитимация

Една от целите на членовете на Асоциацията е да се легитимират като производители пред чуждите пазари. За целта обмислят членуване в международни организации. Искаме да разберем от какво имат нужда големите световни търговци и да видим какво ние можем да предложим, каза петър Христов. Целта е поризводителите да се нагодят спрямо пазара, защото има сортове, които дават големи дбиви, но не са добро качество на маслото.

Търговско дружество

За да търгуват свободно на международните пазари, от Асоциацията обмислят да създадат собствено ЕООД, което да договаря най-добрите условия за член-производителите.

Петър Христов обясни, че земеделците имат проблем с неегулирания пазар в станата. Миналата година са получавали по 240 лв. за кг лавандулово масло, а тази от 75 лв. до 100 лв за същото количество. Също така в момента всеки, който отгежда от лилавото насаждение сее каквото му попадне. Също така в добруджа площите са двойон повече и има опасност пазарът да се пренасити, а това трябва да се регулира, според него.