Страните членки на ЕС постигнаха съгласие днес за забрана на широко използван оцветител за храни, известен като Е171 по етикетите, предаде АФП. Това стана, след като Европейската агенция по безопасност на храните постави под въпрос безопасността му.

Е171 съдържа наночастици от титаниев диоксид и се използва в множество продукти, включително лекарства и козметика.

Забраната се отнася за слагането на оцветителя в храни, където основно се използва за избеляване и изсветляване в бонбони, сладкиши, дъвки, бели сосове и глазури, съобщава БНР.

През май базираната в Италия Европейската агенция по безопасност на храните установи, че има риск наночастиците да причинят увреждане на ДНК и че не може да бъде установено безопасно всекидневно ниво за консумацията им.

Франция забрани използването на Е171 миналата година след изследване, навеждащо на извода, че титаниевият диоксид може да причини предракови състояния при лабораторни плъхове.

Ако няма допълнителни възражения от страните членки или Европейския парламент до края на годината, забраната ще влезе в сила в началото на 2022 г., съобщи Европейската комисия.

Засега фармацевтичната индустрия, която също използва Е171 при производството на лекарства, няма да бъде засегната от забраната, за да се предотврати недостиг на медицински продукти.