Прокуратурата тепърва ще се самосезира за много тежки злоупотреби в предприятия, които водят до умишлен фалит, обясни той на конференция за безопасност и здраве при работа, предаде БНР.

Работодателите карали работниците да се разписват на ведомости, че са взели заплати, а това не е така и прокуратурата ще трябва да се произнесе, смята Младенов.
Според него в условията на криза се занижава контролът по безопасност и здраве при работа, често работодателите пестят от пари за лични предпазни средства и подлагат на риск работниците.

Наскоро Софийска районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения сигнал за системно неизплащане на заплати в 11 фирми. От прокуратурата обясниха, че не са компетентни да се произнасят за нарушения на трудовото законодателство, а в случая от ГИТ не я сезирали с конкретни данни за извършено престъпление.

На конференцията за безопасност и здраве от КНСБ поискаха да се внимава за новите рискове на работното място - злоупотребата с алкохол и наркотиците.
Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че строителството и минното дело остават най-рисковите сектори, но напоследък стресът от евентуалната загуба на работно място допълнително уврежда работниците, тъй като хората работят по-дълги часове от позволеното и по този начин се самоувреждат.