Нарушенията в областта на заплащането на труда нарастват от 24 875 през 2010 г. до 31 518 през 2011 г. , като расте и броят на работещите без договор.
През 2011 г. изплатените след намеса на трудовите инспектори забавени възнаграждения са над 70.6 млн. лв., докато през 2010 г. те бяха малко над 47.2 млн. лв.

Заради постоянни сигнали от ощетени работници се наложи през 2009 г. инспекцията да стартира специална кампания за контрол над плащането на възнагражденията.
Оттогава до момента са разплатени над 159 млн. лв. и всяка година сумата расте, пише "Сега".
Колко точно са забавените възнаграждения данни няма, тъй като заради липсата на възможност за намиране на работа хората са готови с месеци да работят без заплащане и без да се оплакват с надеждата, че все пак някога ще си получат парите, посочва вестникът.

Министърът на труда Тотю Младенов коментира пред Дарик, че само "Горубсо"-Мадан дължи 1.1 млн. заплати, 1.5 млн. за социални осигуровки и 1.2 млн. лв. за данъци. Инспекцията е наложила глоби за 50 000 лева на неговия собственик, който днес трябва да плати част от забавените възнаграждения в ОЦК и Горубсо.

Младенов лансира заканодателни промени, с които да се облекчи проблемът със забавените заплати.
Поправките в ГПК предвиждат съдът да може, без да се минава през дело, да издаде изпълнителен лист на работник срещу представени от него счетоводни документи за дължими заплати. Така работникът може да отиде при съдебен изпълнител, който да наложи запор върху имуществото на работодателя.
Подготвената промяна в Търговския закон пък предвижда в случай на фалит работниците да бъдат поставени на първо в списъка на кредиторите. Това означава в такива случаи те да са първите, чиито вземания ще бъдат удовлетворявани. В момента работниците се намират на четвърто място след държавата, банките и др.

Практиката показва, че обикновено до тях не стигат парите, мотивира преложението си Тотю Младенов.
"Имаме политическата воля за това и Министерство на правосъдието ще внесе в Министерски съвет тези промени", каза той пред Дарик.