Япония има интерес да инвестира в производство на медицинска апаратура, разширения в аутомотив и енергийния сектор в България, както и да окаже пълна подкрепа на стартъп компаниите, които искат да развиват бизнеса си в Япония. Това стана ясно по време на посещението на заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова в Токио, където се проведе Японско-български икономически семинар. Във форума участваха над 140 български и японски фирми, се посочва в съобщението на МИ.

"Проведените през последните две години мероприятия, насочени към бизнеса, дадоха възможност за активно директно сътрудничество между фирмите от двете страни и запознаване на японския бизнес с България", изтъкна Иванова. Тя посочи, че продължава да съществува широк потенциал за развитие на икономическите връзки между България и Япония, като доказателство за взаимния интерес е регистрираният през последните години растеж на стокообмена между двете държави.

По думите й през 2018 г. търговията между двете страни възлиза на 214 млн. щ.д., най-високото ниво от 10 години насам. Българският износ нараства с 4, 4 на сто на годишна основа до 49,3 млн. долара, а вносът от Япония се увеличава с 39,8 на сто, достигайки над 165 млн. щ. долара.

Икономическият заместник-министър подчерта, че с влизането в сила през февруари тази година на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония търговските и икономическите отношения не само със Съюза, но и между двете страни получават нов тласък. "Повече от 90 на сто от износа на ЕС за Япония няма да подлежи на облагане с мита, а при достигане на пълно прилагане на споразумението, 97 на сто от европейските стоки ще могат да се внасят свободно в Япония", поясни Иванова. Тя допълни, че е постигната пълна либерализация на търговията с вина, а след преходен период безмитно ще се изнасят и други основни селскостопански стоки, като твърди узрели сирена, макаронени изделия, шоколад и сладкарски изделия.

При посещението си Иванова проведе срещи с Хидеки Макихара, държавен министър на икономиката, търговията и индустрията, Хитоши Очи, заместник-председател на Японската бизнес федерация КЕЙДАНРЕН (KEIDANREN) и председател на комитета за Европа на КЕЙДАНРЕН, Акико Игая, генерален секретар на Японско-българската асоциация и Ясукадзу Ирино, изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за Европа, на Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО - JETRO).

Партньорството между двете страни, както и желанието за намиране на механизми за засилване на двустранното сътрудничество в различни сфери бяха потвърдени на срещите. Иванова изрази увереност в бъдеще японските инвестиции в страната ни да се увеличат, като посочи добрите условия за бизнес в България. "Инвестиционното сътрудничество с Япония в сектори като: производство на автомобилни части и кабелно оборудване за автомобили, хуманно здравеопазване, енергетика, услуги, както и банково дело е на високи ниво, но привличането на повече японски инвестиции в България е един от приоритетите ни в търговско-икономическата област" добави Иванова.

Организатори на събитието са Японско-българската асоциация, българското посолство в Токио, Японската организация за външна търговия и българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.