Това се казва в декларация на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП).

С поредица свои действия и бездействия КЕВР и други институции и власти доведоха до хаос и напрежение около оспореното незаконно увеличение на цената на водата.

Как се стигна дотук:

1. Концесията на Софийска вода се подписва с цел да не се вдига цената на водата за периода до 2025 година и средната цена да е 1 лев на куб.м. Концесионерът на практика не привлича никакви свои средства, а всички инвестиции са от средства от цената на водата, европейски фондове, получени от СО, средства на строители, изграждащи ВиК мрежа със свои средства.

2. КЕВР със свое спорно решение № Ц-1 от 29.03.2017 г. (прието с 3 срещу 2 гласа) приема бизнес план на Софийска вода и предвидено в него поредно увеличение от 1.04.2017 г., а Софийска вода веднага започва да събира от гражданите средства по новата пределна цена.

3. Върховна административна прокуратура обжалва това решение (бизнес плана и новата цена), а обжалванията от гражданите са прекратени от съда, защото нямали правен интерес да обжалват!

4. Административен съд София град вече осем месеца не насрочва дело, въпреки големия обществен интерес и значението на спора за над един милион граждани.

5. КЕВР без обществено обсъждане прие спорно поредно увеличение на цената на водата като определя нови по-високи пределни цени от 1.01.2018г.

6. Софийска вода АД не обявява нови по-високи цени на сайта си и в национален всекидневник (както и повечето ВиК оператори в страната), но повечето медии пореден ден тръбят, че цените са нови и увеличени.

7. Явно Софийска вода АД в момента няма нито желание, нито дори капацитет да засече потреблението и да увеличи цената на водата. Така потребителите са в пълна неизвестност каква цена на водата ще плащат от 1 януари 2018 г. предвид медийните публикации и Решението на КЕВР от 15.12.2017.

За да се преустановят злоупотреби, манипулациите и нарушенията ДКСМП настоява:

1. Главният прокурор да поиска от съда да спре действията на новите пределни цени – т.е. съдът да постанови, че остават да действат цените на Софийска вода АД преди увеличението от 1.04.2017 г. докато делото за оспорваното увеличение не бъде решено. Прокуратурата да провери за евентуални корупционни връзки на ръководството и експертите на КЕВР със заинтересованите ВиК оператори, както и дали има нарушения и виновни, довели до критично, аварийно и опасно състояние на един от основните язовири Бели Искър без да е ясно кой отговаря за него и кой ще го ремонтира, а в същото време непрекъснато се увеличава цената на водата в София.

2. Административен съд София град незабавно да насрочи заседание по делата за оспореното от ВАП приемане на бизнес плана и увеличение на цената на водата от 1 април 2017 г.

3. Инспекторатът на Висшия съдебен съвет незабавно да провери и отстрани причините, довели до ненасрочване на делото осем месеца.

4. Народното събрание да създаде анкетна комисия за проверка на всички действия и бездействия на КЕВР и други институции, довели до напрежение и хаос около цената на водата и да приеме евентуални промени в нормативната база, защитаващи правата и интересите на гражданите.

5. Софийска вода АД да не обявява нови по-високи цени преди да е решен спора по делото.

От Дискусионния клуб за социална местна политика  призовават средствата за масова информация да отразят коректно факта, че към момента цената  на водата в София (и в редица други общини) не е увеличена от 1.01.2018 г. Нещо повече, такова увеличение дори още не обявено от Софийска вода.