Ръководството на ВМЗ "Сопот" отхвърли твърденията на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов за спад на приходите на дружеството.

В предаване на сутрешния блок на bTV Стоянов съобщи, че приходите на ВМЗ са спаднали над три пъти през последните два месеца. По думите му от постъпления от около 80 млн. лв. на месец приходите са паднали на 26 млн. лв. през юли и обяви, че това е и една от причините за спешните действия за оздравяване на завода и промени в ръководството му, добавя БТА.

На специална пресконференция на настоящото ръководство изпълнителният директор Иван Иванов каза, че най-големият производител на оръжие на Балканите умишлено се води към загуба. Той показа на видео лошото състояние на социално-битовите помещения, които се ползват от работниците. По думите му има цехове, чиито покриви текат при дъжд и от гледна точка на сигурността работата се спира.

В отговор на Стоянов, че е назначил много служители и работници, Иванов добави, че за двата месеца работа е назначил като административен персонал в ръководството 7 души, 11 са назначени като административен персонал в производството, 13 стажанти и 190 работници, като последните са привлечени с повишаване на заплатите и въвеждане на редица подобрения в социално-битовите условия.

По отношение на договорите Иванов каза, че те са сключвани "на ангро", като има такива, които са за едно и също производство, липсват и клаузи като параметри. По думите му някои от партньорите по тези договори заплашват да съдят завода. Като сериозен проблем при встъпването му в длъжност той посочи доставките, осем от които са били в критично състояние, и подчерта, че в момента такива са само две, по едната от които до дни се очакват постъпления.

Договорът с "Кинтекс" Иван Иванов посочи като най-важен, тъй като се отнася за Министерството на отбраната и по него има произведени определен брой изделия и са доставени всички необходими по договора суровини и материали. С дейността на предишното ръководство обаче изпълнението по него е спряно и подновено ударно от юни, подчерта Иванов.

Иванов е категоричен, че производството не само че не е намаляло, но и заради мотивацията на работниците се увеличило почти двойно. Одобрена е нова строителна програма, изпълнението на която е започнало от ремонта на покривите. Той съобщи, че "ВМЗ" е на печалба от 48 милиона лева.

Изнесени бяха данни и за сключване на неизгодни за дружеството договори за превозване на работниците, като сумата, която се изплаща, надхвърля с над 250 000 лева реалната стойност на услугата. Иванов подчерта, че заводът под неговото ръководство работи успешно и той ще го остави в по-добро състояние, отколкото го е наследил.

На пресконференцията изненадващо се включиха и новоназначените, но все още не вписани в Търговския регистър, като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров и изпълнителният директор на ВМЗ, бившият шеф на завода, Иван Стоенчев.

Стоенчев подчерта, че работата на сегашното ръководство на фирмата не се ръководи от приоритетите й. Той добави, че след приемане на длъжността ще прегледа строителната програма и ако трябва, ще бъде завишена. Първото, което ще бъде направено, е да се види дали нужните материали за производството се доставят, кога и как. Той отхвърли обвинението, че договорите нямат вписан срок за изпълнение. Всичко, което е направено, ще го надграждаме, каза още Стоенчев.