Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в интервю по телевизия Pro.bg

Според експерти голяма част от виното у нас се произвежда с оцветители и ароматизатори. Скоро тези съставки ще бъдат изцяло забранени, а напитката ще се прави само от грозде. Идеята е да не се подлъгва потребителят от качеството на купуваната стока.

"За съжаление изгубихме голяма част от външните си пазари заради влизане на вина с качество, което не отговаря на това, което е било традиционно за България", заяви министър Найденов.

Така с въвеждането на новия стандарт, ако на етикета на бутилката пише "Вино", то трябва да бъде произведено само от грозде. По думите на винопроизводителя Слави Христозов преди години за Англия са изнасяни по 6-7 милиона бутилки вино годишно, но сега този пазар е загубен.

През юли и август влязоха в сила БДС за киселото мляко, както и  за сиренето. За разлика от тях стандартът за месните продукти не е БДС, а ведомствен стандарт на Националната ветеринарно-медицинска служба.
Хлебарите също предвиждат повдигане на качеството на хляба и също чертаят стандарти, които ще повишат цената му. Преди обаче да влезе БДС за хляба, цената му тръгна нагоре.