До месец ще е готова наредбата на транспортното министерство, с която се въвеждат екостикери за автомобилите в цялата страна. След като наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства бъде готова, тя ще бъде пусната за обществено обсъждане. Стикери ще показват екологичния клас на всеки автомобил в страната.

"Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство", казва транспортният министър Ивайло Московски. Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в чип, чрез който данните ще бъдат четени отдалечено. Ще има възможност за допълнителен екокритерий при данъците.

Колите ще бъдат разделяни на 4 или 5 категории. В първа група ще са тези, които нямат еврокатегория и отделеният въглероден оксид при тях е над 4,5 %. Втора категория ще влизат Евро 1,2,3,4 и 5, при които емисиите са над 0,5 %.

Трета категория ще са с Евро 4,5,6, които отделят въглероден окис под 0,5%. Четвъртата категория ще са Евро 5 и 6 с под 0,3% въглероден окис. Пета категория са електромобилите и хибридите, съобщиха пред "Труд" от МОСВ.

Целият материал четете ТУК.