Хищниците поставят в опасност отглеждането на овце на открито, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Вълците са постоянен повод за дебати във Франция между някои природозащитници и застъпниците на традиционното животновъдство.

"Когато един ден се натъкнеш на трупа на една от овцете ти, разкъсан от вълк, това е ужасно, травмиращо за животновъда", обяснява 38-годишният фермер Никола Фабр. Неговото стадо от над 500 овце е било нападано два пъти през последните месеци и три от овцете са били убити.

Вълчите набези срещу стадата се умножават с новата поява на хищника във Франция в началото на 90-те години. През периода 2016-2017 година над 8000 глави добитък - главно овце - са били убити при нападения, приписвани на вълци, най-вече във френските Алпи и в южната част на страната.

Във Франция вълчата популация, която е защитен вид в Европа, се увеличава и вече се смята, че е достигнала 360 вълци, за чието присъствие горещо се застъпват природозащитните организации. Според животновъдите обаче размножаването на вълците вече застрашава традиционното животновъдство, при което овцете пасат на открито. Те изтъкват, че е невъзможно да се наблюдават стада от стотици животни, разпръснати на площ от десетки хектари хълмисти и гористи местности.

В началото на 2018 година предстои да бъде договорен и приет нов "план за вълците" от министерството на земеделието, което се стреми към целта "нулеви нападения", но без да уточнява как ще я постигне.

Националната федерация по овцевъдство е на мнение, че трябва да може да се стреля по вълка, когато напада стадото, посочва нейната председателка Мишел Будоен. По думите й това трябва да бъде разрешено извън квотата за отстрел от 40 животни, определена до края на юни 2018 година.

"Трябва вълкът да се страхува от човека", аргументира се Мишел Будоен. Предишната версия на "плана за вълците", представен през септември, приключи с оттеглянето на животновъдите от масата за преговори.