В името на това монополистът е готов даже да плати българската част от тръбопровода - иначе страната няма да подпише споразумението за строителството, което „Газпром” е изключително важно да подпише през ноември тази година, пише „РБК Дейли”.

Заради липсата на средства в България „Газпром” може да поеме финансирането на участниците в проекта за сметка на бъдещите такси от транзита през българския участък от трасето, предава ПРАЙМ (бел.ред. част от РИА Новости), позовавайки се на осведомени източници, предаде Дарик.

В противен случай монополистът може да не получи навреме решение от борда на директорите на South Stream Bulgaria за започване на строителството на газопровода (по план то се очаква на 15 ноември т.г.).

За това предупреди в началото на седмицата министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него, София може да не подпише споразумението за строителството на „Южен поток”, защото руската страна е предявила нови изисквания към финансовия модел, преди да се съгласи да предостави отстъпка по цената на газа (от 1 април т.г. тя на 11,1%). Но България не разполага с тези пари (първоначално се предполагаше, че строителството ще бъде платено чрез проектно финансиране - 70% ще бъдат отпуснати от банки, 30% ще са пари на участниците).

От „Газпром” вчера отказаха коментар, допълва БГНЕС. За „Газпром” сроковете са важни, защото е необходимо да изпълни програмата за строителство на газопроводи, а без „Южен поток” над половината от планираните магистрали ще бъдат ненужни”, посочва изпълнителният директор на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

По-рано монополистът вече заяви, че ще строи едновременно две отсечки от „Южен поток”, а не една, както по-рано беше планирано. В резултат през 2015 г. мощността на тръбопровода ще бъде 31,5 млрд. куб.м. „Газпром” вече е започнал активна подготовка за започване на строителството: вземането на окончателно инвестиционно решение е планирано за ноември, заваряването на първите връзки - през декември тази година.