Подписването на споразуменията е било договорено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и президента на "Газпром" Алексей Милер.
Намалението на цената на природния газ ще влезе в сила със задна дата от 1 април. Това информираха от МИЕТ, цитирани от БТА.

Още на 30 март бе съобщено за готовността на "Газпром" да намали цената на природния газ. До момента обаче документи за това не бяха подписани. Въпреки договореното, от 1 април природният газ в България поскъпна с почти 13 на сто. Решението каква ще бъде цената от 1 юли ще вземе ДКЕВР. От "Булгаргаз" казаха, че евентуалното намаление на цената вече било калкулирано.

До 15 юни ще бъдат сформирани работни групи, които ще започнат работа по изготвянето на параметрите за новия газов договор.

Добрев и Алексей Милер са обсъдили и проекта "Южен поток"'. Отбелязано е било и успешното провеждане на търг за избор на подизпълнител на дейностите, свързани с териториалното планиране, оценката върху околната среда и подготовката на проектната документация на българския участък от газопровода. На срещата е присъствал и изпълнителният директор на "Булгаргаз'' Димитър Гогов.

В Москва Делян Добрев се е срещнал и с председателя на "Росатом" Сергей Кириенко, съобщиха БНР и БНТ. Двамата са обсъдили начина за прекратяване на договора за строителството на АЕЦ "Белене" и сумите, който България дължи на изпълнителя "Атомстройекспорт".
"Счетоводно сумите са съгласувани между двете страни, но следващата седмица предстои уточняването им", каза Добрев без да посочва размерът им. Според него обаче в никакъв случай не може да се коментира задължение от 1 млрд. евро. Преди време Кириенко обяви именно тази цифра като дължина от НЕК за поръчано оборудване. 

Шефът на "Атомстройекспорт" е бил запознат и със създаването на проектната компания за строежа на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".