Инспекцията е съвместна между Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите.

Институциите се самосезират след сигнал на един от почиващите.

По време на съвместната инспекция, ще бъдат проверени условията, които предлагат хотелите и до колко те отговарят на заложените критерии по категоризация.

Ако бъдат установени нарушения санкциите, предвидени в Закона за туризма са от 1000 до 3000 лв. и може да се стигне до стартиране на процедура по понижаване на категория.

Нова телевизия информира по-рано, че български и румънски туристи са стигнали до саморазправа с персонала на луксозен хотел в Златни пясъци. Причината за това била, че храната не била достатъчна за всички и се стигнало дори до бой.

В два хотела в курорта за Великденските празници имало около 1000 туристи от България и Румъния. Всички те трябвало да се хранят в един ресторант, който имал капацитет само за една четвърт от тях.

Хората масово се хранели на крак с чиния в ръка. Затова поискали от персонала допълнително маси и столове. В крайна сметка нервите на туристите не издържали и кавгите прераснали в бой. Двама души от персонала били ударени.

От управата на хотела твърдят, че е имало достатъчно храна за всички, но гостите са били агресивни.

Туристите масово си искат обратно парите, които са платили за пакетите. Те са им стрували между 220 и 350 лева. Някои дори заплашват със съд управата на хотела за причиненото им неудобство.