Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес с туит за бойкот на гумите на Гудиър (Goodyear), след като медии от Канзас съобщиха, че компанията гледа на облекло с политически лозунги, включително прословутата фраза УДа направим Америка отново великаФ, като на неприемливо за работното място, предаде Ройтерс.

УНе купувайте гуми Гудиър - те забраниха шапките УДа направим Америка отново великаФФ, написа Тръмп.

След туита на президента акциите на Гудиър, който е най-големият производител на автомобилни гуми в Северна Америка, поевтиняха с 4 процента. Компанията е най-големият доставчик на гуми за нови автомобили в САЩ, като през 2018 г. с нейни гуми са се движили 24 процента от новите коли в страната.

Белият дом отказа да коментира дали Тръмп призовава американците да не купуват нови автомобили с гуми Гудиър.

По-рано местна телевизионна станция съобщи за обучение на персонала от централата на компанията в Охайо, изнесено в завод в Топека, Канзас, за подходящото служебно облекло и аксесоари. Според медията на слайд, озаглавен "нулева толерантност", са били представени примери за приемливи и неприемливи случаи. Сред приемливите призиви са били посочени "Животът на чернокожите има значение", "Уважение за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални", а сред неприемливите - "Животът на сините има значение" (контрадвижение в защита на полицаите - бел. ред.), "Всички животи имат значение", облекло с "Да направим Америка отново велика" и "Слогани и материали с политическа насоченост", уточнява "Политико". Според телевизията работник в завода е заснел слайда и й е предоставил снимката.