Президентът на САЩ Доналд Тръмп си навлече гнева на кандидатите за поста му от Демократическата партия, след като нарече избирателния район на свой политически опонент в Балтимор "отвратителна и заразена с гризачи кочина".

Тръмп отправи нападки в Туитър към конгресмена Илайджа Къмингс, който оглавява комисията на Камарата на представителите за надзор над изпълнителната власт. Преди това Къмингс критикува многократно начина, по който граничните власти се отнасят към кандидатите за убежище, пристигнали през границата с Мексико. Президентът обвини Къмингс, че отправя незаслужени нападки срещу служителите по границата, вместо да се погрижи за собствените си избиратели.

Определението на Тръмп за Балтимор като "заразена кочина" предизвикаха остра реакция, тъй като мнозинството от местните жители са чернокожи.

Един от водещите кандидати за изборите през 2020 година - демократът Джо Байдън, коментира, че един президент трябва да крепи нацията, а не да я разкъсва и че Тръмп "за пореден път" се е доказал неподходящ за поста.

Водачът на демократите в Конгреса - Нанси Пелоси, отново обвини Тръмп в расизъм - отново, след като по-рано този месец президентът подкани четири представителки на етническите малцинства от Конгреса да се върнат в страните, от които произхождат.