Не е случаен опитът политическият разговор за приоритети да бъде сведен до истерия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Стара Загора на среща с кметове от региона и представители на партия ГЕРБ, цитиран от БНР. 

Там той коментира и преговорите, които се водят в Европейската комисия по отношение на средствата за подпомагане на страните членки.

Дончев определи като впечатляващи числата, които се коментират по отношение на свежите допълнителни средства, с които страните-членки на Европейския съюз ще могат да разполагат следващите години.

"В случая ако говорим за България, ако предложението бъде прието близко до вида, в който е предложено, това означава 9 милиарда евро за следващите четири години плюс цялата многогодишна финансова рамка, която така или иначе очакваме, което означава, че България има на разположение публичен ресурс до 2027 година от почти 30 милиарда евро", обясни Дончев.

"Трябва да се преборим това предложение да бъде прието в близък до първоначалния му вариант, но в същото време да се подготвим как тези средства да бъдат инвестирани умно и да носят ефет, а не да потънат в пясъка като вода", допълни вицепреимерът.

Според него специален акцент трябва да се постави върху иновациите, дигитализацията и темата за енергийната ефективност.