Това предвижа планът за развитие на преносната електрическа мрежа на България, предложен от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО).

Днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна общественото обсъждане на доклада на ЕСО. Необходимите инвестиции за развитие на електропреносната мрежа за този период от време се оценяват на 1 272,3 млн. лв., от които 148,1 млн.лв. са привлечени европейски средства.

В документа се казва още, че при приетото в разработката развитие на производството от ВЕИ се предвижда към 2026 г., то да надхвърли 18 на сто от прогнозираното брутно електропотребление в страната.

Тенденцията за внедряване на възобновяеми източници и след 2020 г. в рамките на ЕС се запазва, макар и при по-умерени темпове на развитие и икономически обосновани схеми за изкупуване на електрическата енергия. По време на общественото обсъждане никой от присъстващите не изрази възражение по доклада.

Представител от Министерството на енергетиката заяви, че от ведомството нямат забележки по плана и в 14-дневен срок ще представят писмено си становище.

От системния оператор уточниха, че проектът за изграждане на 7-ми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", при най-оптимистичната прогноза, се очаква да влезе в редовна експлоатация след 2026 г. Това се подкрепя и от прогнозата на Европейската комисия (ЕК) до 2050 г., в която допълнителна ядрена мощност в България се предвижда едва след 2035 г.

Планът ще бъде окончателно приет на закрито заседание на КЕВР на 15 септември от 10:00 часа.