Това заяви след днешното открито заседание на ДКЕВР председателят й Ангел Семерджиев, предаде БТА.

Очаква се между 8 и 12 юни "Булгаргаз" да представи своето искане за цена на природния газ от 1 юли, комисията ще го разгледа и ако цената на газа бъде понижена - ще се преизчислят и предложенията за цени за парното, индивидуално за всички топлофикации, обеща Семерджиев, без да се ангажира с прогноза с колко би могла да бъде намалена цената на синьото гориво.

В средата на май от "Булгаргаз" съобщиха, че върху тяхната прогноза за цена на синьото гориво за третото тримесечие на годината може да окаже влияние само курса на долара, но не и поевтиняване на газа, свързано с намалението от 11%, договорено с "Газпром".

С представители на всички топлофикационни дружества днес бяха разгледани предложенията, изготвени от ДКЕВР, за цени от новия регулационен период - 1 юли 2012 г. Те предвиждат понижение на цените на парното отопление в почти всички градове. За клиентите на най-голямата топлофикация - софийската, обаче, цената се предвижда да бъде увеличена с 0,5%, а в Русе - с 11,6%. Във всички останали градове се предвижда намаляване на цената на парното отопление, като най-голямо ще е понижението за "Топлофикация Пловдив" - с 29,6%. Семерджиев обясни, че дружеството е въвело най-модерната система за икономично ползване на горивото и това води до понижение на цената.

Всички топлофикации, които имат изградени когенерации, могат да предложат на клиентите си по-ниски цени, коментира председателят на регулатора. Някои дружества постигат около 50% от производството на енергия по комбиниран способ, за "Топлофикация София" обаче количеството произведена енергия от когенерации е едва 25-30%, информира Семерджиев.

Цените на тока  и зелената енергия
Поскъпването на тока от 1 юли с около 10% е предизвикано основно заради добавката за зелена енергия, преференциалните цени на изкупуване на енергията от когенерации, както и заради невъзвратимите разходи, които се отчисляват на централата ТЕЦ "AES Марица Изток 1", каза още Семерджиев.
6% е делът на зелената енергия в предвижданото увеличение на цената на тока от 1 юли с 10 %, уточни той.

Има бум в последните два-три месеца за изграждане и въвеждане в експлоатация на соларни паркове, тъй като инвестиционните разходи за изграждането им с усъвършенстването на технологиите се понижават, съобщи още председателят на ДКЕВР.
При определянето на преференциалната цена през миналия регулаторен период разходите са отговаряли на определената от регулатора цена, но вече не е така, ето защо ДКЕВР има намерение да намали съществено цените за изкупуване на енергия от слънце - с около 25-30 процента, каза Семерджиев.

От НЕК вече заявиха, че вместо прогнозните количества енергия от ВЕИ към енергийната система на страната са присъединени двойно повече мощности зелена енергия и от това загубите на НЕК са 100 млн. лв. за този регулаторен период - 1 юли 2011 - 1 юли 2012 г.

Според Семерджиев, спекулативното изграждане на централи от ВЕИ ще бъде спряно с възможността, която ще се даде на ДКЕВР да променя преференциалните цени на зелената енергия при съществени изменения на ценовите параметри при производството й. Внесено е такова предложение в промените в Закона за енергетиката, които предстои парламентът да гласува на второ четене, посочи председателят на регулатора.

Семерджиев добави, че очаква в бъдеще цените на енергията от ВЕИ да не оказват толкова съществено влияние върху крайната цена на тока. С течение на годините те ще започнат да се изравняват и дори да стават по-ниски от цените на енергията от конвенционалните централи, които пък ще трябва да купуват квоти за отделяните емисии въглероден диоксид.