Така тези, които са приложили енергоефективни мерки, ще плащат по-малко за ток. Тази идея изрази председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.
За стимулиране на енергийната ефективност на електроразпределителните дружества трябва да бъде позволено да предлагат тарифни структури, образувани на основата на количеството използвана енергия, каза Семерджиев на кръглата маса в парламента за енергийната стратегия на правителството до 2020 г.
Той посочи, че като цяло тарифните структури към краен потребител трябва да отразяват по най-адекватен начин пропорционално направените разходи за отделните групи потребители.
Енергийният регулатор трябва да стимулира мрежовите предприятия или регулирани доставчици за прилагане на гъвкави механизми при определянето на цените, заяви председателят на ДКЕВР. Прилагането на най-съвременните механизми като таван на приходите или таван на цените трябва да бъде преобладаващо пред другите алтернативи за ценово регулиране, смята още Ангел Семерджиев.