Трябва да се работи за това да се изгради липсващата инфраструктура в региона в областта на природния газ и електроенергетиката, за да може да се върви към интегриране на пазарите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа" в София Хотел Балкан, предаде БТА.

В управленската програма на българското правителство един от водещите приоритети в енергийния сектор е именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на природен газ, припомни Теменужка Петкова.

Откъде ще са новите доставки

Енергийният министър отбеляза, че в края на 2016 г. първият интерконектор между България и Румъния е факт. Очаква се само от румънска страна да бъде изградена компресорна станция, за да може да се гарантира реверсивен поток на природен газ. До май 2022 г. трябва да е готов и интерконекторът между България и Сърбия (Този интерконектор е ключов според стратегията на "Газпром" за развитието на проекта "Турски поток" - б.р.). Един от ключовите проекти за целия регион и един от основните на Южния газов коридор е интерконекторът между България и Гърция, изтъкна Теменужка Петкова. Към момента проектът е в решаваща фаза, приключват обществените поръчки, работи се за подписване на договора за финансиране с Европейската инвестиционна банка. Българското правителството за четвърта поредна година потвърждава в бюджета държавна гаранция за този проект в размер на 110 млн. евро.

Интерконекторът между България и Гърция (Комотини - Стара Загора) е от изключително значение за България, защото той ще даде възможност страната ни да получава природен газ от Южния газов коридор, каза на свой ред председателят на КЕВР Иван Иванов. С напредването на строителството на газопровода TANAP, респективно на този през Гърция (TAP), във втората половина на 2020 г. България може да получава газ по това направление. Освен това през следващата година България ще може да разчита на доставки на природен газ и от север - от Румъния, изтъкна председателят на КЕВР.

Ще купуваме ли втечнен газ през "български" терминал

Другата възможност за диверсификация на източните за доставка на природен газ е участието в изграждането на LNG-терминала (за втечнен газ) в Александруполис, Гърция, каза Петкова. Следващата година ще бъде представено публично и предпроектното проучване за газоразпределителния център, добави енергийният министър. Тази концепция съдържа необходимостта от изграждане на липсващата инфраструктура и борса за търговия с природен газ.

Решението за участието като акционер на "Булгартрансгаз" в изграждането на LNG-терминала в Александруполис Делян Добрев определи като "много положителна идея". Председателят на Комисията по енергетиката в Народното събрание поясни, че участието на българския системен оператор ще бъде с миноритарен процент и това не би натоварило "Булгартрансгаз". Според него средствата, които българската компания ще отдели за участието си като акционер в изграждането на този терминал, са символични на фона на разходите, които операторът прави за изграждането на инфраструктурата в страната. Освен това този проект е подкрепен от Европейската комисия.

Участието в изграждането на LNG-терминала и създаването на газова борса са внесени в петък като промени в енергийната стратегия и ще бъде разгледани тази седмица в парламента, съобщи Добрев. По думите му те ще подобрят ситуацията с енергийната сигурност и енергийната независимост в България.

Освен това в момента "Total" в консорциум с "Repsol" и "OMV" прави трети проучвателен сондаж в Черно море, който ще приключи в края на декември и Добрев се надява в началото на 2019 г. да има добри новини за залежи на нефт и газ в България.

Ще се либерализира ли вътрешният пазар на газ

Втората положителна промяна в енергийната стратегия, след участието ни в изграждането на LNG-терминала, е създаването на газова борса в България, изтъкна Делян Добрев.

Трябва да се либерализира пазарът на природен газ в страната и впоследствие в Югоизточна Европа като цяло, изрази убеденост и председателят на КЕВР Иван Иванов и така продължи темата за газовата борса. КЕВР ще създаде една устойчива регулаторна рамка за един бъдещ пазар на природен газ в страната, която да даде гаранция на инвеститорите и търговците, добави Иванов.