От 1 юли таванът на пенсиите - и нови, и стари, ще се увеличи до 1200 лева. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че промяната ще важи за всички пенсии, с което отпада предложението за премахване на тавана на новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2019 г. А максималната пенсия, която сега е 910 лева, се планираше да се повиши от 1 юли 2019 година на 1040 лева.

"Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на база на целия осигурителен живот на съответния гражданин", каза министърът.

Още преди няколко дни Горанов намекна, че не се очаква да отпадне таванът и на новоотпуснатите пенсии.

Вдигането на тавана на пенсиите ще засегне 41 000 от 65 000, които сега са с "орязани" пенсии, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тези 41 000 души ще получат реалните си пенсии от 1 юли догодина, уточни той.

Методиката за отпускане на пенсиите е несъвършена и се нуждае от промени. Няма да допуснем получаването на високи, но незаработени пенсии, каза пък финансовият министър. С вдигането на тавана на пенсиите ще бъде решен проблемът за близо 90% от хората с "орязани пенсии", отбеляза той.

На срещата е договорено също 50% да се вдигнат помощите и за 220 хиляди души, определени като енергийно бедни. За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лева, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикати и правителство се разбраха и за увеличение на заплатите в бюджетната сфера

Снимка: БТА

Заплатата на хората в бюджетната сфера ще се вдигнат от Нова година с 10%, но искаме доходите на хората в оперативните звена, които работят "на терен" и на тези в приходните агенции, да се увеличат повече, каза Пламен Димитров. Синдикатите и правителството са се разбрали да сформират работна група, която да изработи по-справедлив начин за оценка на работата на хората, заети в бюджетната сфера. Така обещаното увеличение с 10% на средствата за техните възнаграждения ще се разпределя според положения труд, аргументира се синдикалният лидер.

Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хиляди души, заети в бюджетната сфера и за целта ще са нужни над 1 милиард лева.