Таксиметровите превозвачи излизат на общонационален протест днес на обяд. Причината за недоволството - нито една институция не обърнала внимание на списъка с искания, внесен от бранша на 26 ноември в Министерския съвет, в министерствата на транспорта и на икономиката и в Столичната община.

В 12 часа шофьорите на таксита ще се съберат пред общините в страната, а в София протестът ще започне с три лъча от различни точки на града, които ще се съберат пред Столичната община.

Превозвачите настояват за актуализация на цените на услугата таксиметров превоз, за отпадане на патентния данък за следващата година, приравняване на дейността им към градския транспорт и премахване на мобилните приложения за споделено пътуване. И още - годишният технически преглед на автомобилите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон.

Исканията на таксиметровите водачи са внесени в министерствата на транспорта и на икономиката, както и в Столичната община при протеста на превозвачите в края на миналия месец, но отговор до този момент няма, каза пред БНР Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи:

"Условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Има голяма част от нас не само да загубят работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании."

Такситата искат да возят при следните цени: 2.10 лева начална тарифа, такса 1.20 лв. за километър през деня и 1.50 през нощта, повикването да струва 2.10, а престоят - 0.42 лева за минута. От тази "разбивка" излиза, че браншът напира държавата да му сервира на тепсия картел - тоест да му осигури еднакви високи цени, а шофьорите да могат да обясняват на клиентите, че е скъпо, защото държавата така е решила.

Протестиращите таксиметрови превозвачи искат също общинските власти да сложат камери за видеонаблюдение на всяка стоянка и освен това да се забрани напълно на други автомобили да спират на места, отредени за таксита (сега забраната е само за паркиране), като за целта бъдат подменени всички знаци.