Това обяви международната рейтингова агенция "Мудис инвестър сървис" (Moody's Investor Servise) в новата си прогноза за банковата система на България, предаде БТА. Негативната перспектива, която "Мудис" дава на банковата система в страната, изразява прогнозата на агенцията за развитието на базовите кредитни условия в сектора през следващите 12 до 18 месеца. В публикуваната информация не са представени прогнози за повишаване или понижаване на кредитния рейтинг, отбелязва изданието.

Рязкото влошаване на условията в българската икономика през 2009 г. е проникнало в банковата система и "Мудис" очаква, че отрицателните тенденции, които се отчитаха в качеството на банковите активи и ниската рентабилност от 2009 г., ще продължат през идните 12 до 18 месеца.

"Признаваме, че банковата система остава достатъчно рентабилна и има силни капиталови буфери, създадени в периода на добри макроикономически условия благодарение на предпазливата регулация, провеждана от Българската народна банка. Поради тази причина по-големите и с по-висок рейтинг банки обикновено имат силни капиталови равнища и голям капацитет за поемане на загуби", посочва авторът на доклада Елена Панайотоу, анализатор от "Мудис".
Обемът на лошите кредити в банковата система през 2009 г. обаче е нараснал бързо, което е довело до големи разходи за покриването им и е намалило печалбите на повечето банки.