Стачката, свикана от профсъюза на пилотите "Кокпит", започна както бе предвидено в полунощ (1 часа българско време), потвърди говорителката на авиокомпанията Щефани Щоц. Съжаляваме за неудобствата, които ще причиним на пътниците, каза тя.

В петък "Луфтханза" обяви, че ще анулира две трети от полетите си, тоест 3200 полета, за времето на стачните действия. Авиокомпанията очаква таза най-голяма в историята на германския въздушен транспорт стачка да й струва загуби от 100 милиона евро, в добавка към загубите от непродадени билети и уронения престиж, отбелязва Ройтерс.

"Кокпит" предвижда протести тази сутрин и на летищата във Франкфурт и Мюнхен. В стачката ще участват и филиалите "Джърмануингс" и "Луфтханза карго". Тя обаче няма да засегне работата на регионалните подразделения на "Луфтханза".

Пилотите стачкуват, тъй като се безпокоят, че компанията може да се опита да намали разходите си, като прехвърли дейности към дъщерни фирми в чужбина, където възнаграждението е по-ниско. Двете страни не успяха да се договорят през уикенда върху условията за подновяване на преговорите. Синдикатът настоява за еднакви финансови условия за всички пилоти от компанията, включително за тези от дъщерните фирми в чужбина, с което управата на "Луфтханза" не е съгласна. Профсъюзът иска също гарантиране на работните места.

Пред в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" членът на управителния съвет на "Луфтханза" Щефан Лауер вчера заяви, че компанията е готова да гарантира работните места на пилотите до края на 2012 г. и да удължи гаранциите до 2013 или 2014 г., ако пилотите се откажат от повишаване на заплатите за повече от 12 месеца.

Заради стачката са отменени и някои от полетите на "Луфтханза" до и от летище "София", съобщи БТА по информация от летището. Пътниците, които имат билети за полетите на "Луфтханза" на 22 февруари, трябва да се явят на летището не по-късно от 60 минути преди обявения по разписание час на излитане, да позвънят на телефона на българското представителство на превозвача /930 42 42/ или да се обърнат към своята агенция за промяна на резервацията.
Актуална информация за промените в разписанието може да бъде получена на сайта на летище "София" www.sofia-airport.bg или на телефоните за летищна информация.