Изследванията са проведени сред 1200 души през месеците февруари, юни, октомври 2008 година и март, май, октомври 2009 г. Близо 100 % от анкетираните смятат, че има нужда от специални антикризисни мерки.
Одобрението за мерките, които предприема настоящото правителство, е близо два пъти по-голямо – 28 % спрямо това, което е било през октомври 2008 г. Голяма част от българските граждани обаче не са осведомени какви антикризисни мерки се предприемат. Хората обаче са много по-големи оптимисти за развитието на страната, отколкото за собственото си благосъстояние – първите са два пъти повече от вторите. 55-56 % са засегнатите от кризата. Около 37-38 % казват, че не са засегнати.
Високо е доверието към системата на валутния борд – близо 50 %. Високо е доверието и към банките – почти два пъти повече, отколкото преди една година Лъчезар Богданов – управляващ съдружник в Industry Watch зави, че в момента има две макроикономически дискусии – в момента положението е тежко, защото банките не кредитират и начинът да се възстанови растежът и заетостта е те да започнат да кредитират и второ – как държавата и бюджетът за следващата година вместо да помагат - пречат. По думите му – и двете дискусии са погрешни. Банките нямат ликвиден проблем, за да кредитират, те трябва да намерят на кого да дадат този кредит, коментира икономистът. Богданов заяви, че финансовият министър Симеон Дянков е допринесъл за втората дискусия с тезите си за постната пица. Най-големият бюджет имаме през 2010 година, но много по-големи разходи отиват за пенсии.
Разходите в бюджета не са по-ниски – те просто са пренасочени от другите сфери към пенсиите, посочи Георги Ангелов – старши икономист в Институт “Отворено общество”. По тази причина и пенсионерите са най-малко пострадали от кризата – при тях няма орязване на пенсиите, нито липса на доходи поради безработица.