Според старши научен сътрудник ІІ степен д.ик.н. Росица Рангелова раздвижване на икономиката може да се очаква едва към второто тримесечие на 2010 г., като то зависи от равнището на БВП, преките чуждестранни инвестиции и фискалната политика на кабинета.
Засега икономистите на БАН определят фискалната политика като разумна и препоръчват мерки за повишаване конкурентноспособността на българската икономика.
Вече не може да се разчита на бум на чуждите инвестиции или пък на бум на потреблението, какъвто наблюдавахме в последните години, подчерта и доц. д-р Вера Пиримова от УНСС. Не очаквам в близките години да се върнем и на доскорошния икономически ръст от 5 до 6%, добави тя.
Прогнозите на икономистите бяха направени по време на Научно-теоретична конференция по повод 60-годишнината от създаването на Икономическия институт на БАН. На нея експертите разгледаха измеренията на икономическия растеж в развитите страни, теорията за бизнес-циклите и развитието на човешкия капитал в условия на криза.
Наблюдаваме общо повишаване равнището на доходите в света, но и увеличаване различията между по-бедните и по-богатите страни, подчерта д-р Росица Рангелова. За България тази тенденция е валидна както по отношение на страните от ЕС, така и спрямо развитието на 6-те икономически района у нас, добави тя.