Най-големи суми на изплатени трудови възнаграждения през седмицата след извършени от ГИТ проверки са в предприятията: “Автомагистрали" ЕАД - 660 000 лв., Летище София ЕАД - 489 651 лв., “Конструмет" ООД - 84 889 лв. и от предприятия в икономически дейности: “Строителство на сгради", “Строителство на съоръжения", “Специализирани строителни дейности" и “Охрана и разследване".
Внезапни проверки на строителни обекти извършиха инспектори от Дирекциите “Инспекция по труда" София град и Софийска област в събота, 24 октомври 2009 година.
Резултатите са следните: На строителните площадки са заварени и идентифицирани 254 работници; от тях 23 са без сключени трудови договори. За 15 работници в момента на проверките е обявено съществуването на трудови правоотношения. Установено е, че от 254 - те намерени на обектите строители, 226 са полагали извънреден труд. Поради груби нарушения на изискванията за осигуряване на безопасни условия на труд са спрени 8 строителни обекта и 2 машини и съоръжения, които са основно оборудване в строителството.
Главна инспекция по труда отново се обръща към работодателите от икономическа дейност “Строителство" да преосмислят поведението си относно спазване на трудовото законодателство. В бранша работят фирми, които се стараят да бъдат изрядни, но за съжаление резултатите от инспекционната дейност потвърждават тревожната тенденция строителството да бъде с най - голям брой допускани нарушения по законността на трудовите отношения, осигуряване на безопасност на труда и трудов травматизъм.
ГИТ смята, че дори високите санкции не стряскат в достатъчна степен нарушителите, които разчитат на “късмета" да не попаднат в полезрението на проверяващите. Този “късмет" и безотговорно поведение много често водят до непоправими последици.