Само за първите 7 месеца на тази година по данни на БНБ преките инвестиции в София са 220 млн. евро, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на конференцията "Бъдещето на икономическия и паричен съюз".

Това са нови работни места и повече доходи за хората, изтъкна кметът.

Публичните инвестиции са важен фактор за привличане на инвеститори. В периода 2007-2013 година Столичната община само чрез европейската солидарност инвестира около 1,5 млрд. евро публични средства в ключови транспортни, инфраструктурни и екологични проекти, а в новия програмен период от 2014 година насам вече сме осигурили финансиране за проекти на обща стойност 744 млн. евро, обобщи Фандъкова. По думите ѝ това са средства, които реално променят града и данните от всички международни доклади го доказват.

Публичните инвестиции привличат и частни. Това е начинът да се постига икономически растеж. Кметът отбеляза, че София и регионът са привлекателна дестинация за много компании, благодарение на високоскоростния интернет, добре подготвените млади хора и конкурентното заплащане.

Фандъкова изрази увереност, че общината и държавата ще продължат да работят така, че да създават добре подредена и достойна среда за развитие на сектора на високите технологии, защото това е секторът, който наистина помага за повишаване на стандарта в нашия град. Само за 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България и категорично е сред най-бързо развиващите се у нас, като създава нови и високо платени места, коментира Фандъкова, като отчете, че само в София в сектора работят над 40 хиляди души и 90% от технологичните компании в страната.