Свидетели сме как Русия използва енергийните ресурси и хранителните доставки като оръжие, което е недопустимо, заяви заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев на редовното заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС.

Външните министри от ЕС обсъдиха военната ситуация в Украйна и нарушените доставки на пшеница и други храни от страната, което пряко застрашава продоволствената сигурност в глобален мащаб.

"Трябва да помогнем на най-засегнатите държави и да предприемем бързи мерки за справяне с предизвикателствата", заяви Георгиев. Той приветства приетия от ЕС на 12 май 2022 г. План за т.нар. коридори на солидарността и отбеляза готовността на България да съдейства за транспортирането на украинска пшеница по железопътната си мрежа и чрез морските си пристанища във Варна и Бургас, както и тези по река Дунав - в Русе, Лом и Видин, съобщи пресцентърът на МВнР.

Блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света, заяви вчера ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и БТА.

"Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност", каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от Европейския съюз.

"Русия трябва да спре да си играе с глада в света", заяви на свой ред френската министърка на външните работи Катрин Колона, чиято страна председателства ЕС.

"Русия трябва да прекрати блокадата на украинските пристанища и да спре да разрушава складовата инфраструктура на Украйна", каза още френската министърка.