Български ресторантьори и хотелиери се срещнаха с премиера Бойко Борисов в понеделник за подкрепа в сектора.

"Срещата мина в изключително конструктивен диалог. На масата бяха поставени нашите основни икономически и финансови искания за оцеляване на бранша. Той беше единственият, който бе поставен на колене в катарзис. Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът е в изключително тежко състояние и много трудно след това ще започне неговото възстановяване", каза в "Тази сутрин" по bTV Атанас Димитров зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Част от исканията са намаляване на ДДС с 5% на храните от първа необходимост от 1 юли до края на 2021 г.

"Искаме да се изготви антикризисна програма как ще се справим оттук нататък. Една от точките в нея е именно това диференцирано облагане на ДДС. То е изключително голям проблем при нас", каза Димитров.

"Категоричен отговор нямахме, а управляващите поискаха време за размисъл. Очакваме с надежда това нещо да се случи, защото това ще е една глътка въздух за нас", допълни той.

"Над 60% категорично не желаеха отварянето на заведенията при този режим на работа. Капацитетът им в момента работи на 10-15%", обясни още Атанас Димитров.

По думите му няма ясни правила на поведението при евентуално констатиране на коронавирус в определен хотел или заведение.

"Предложихме да се създаде един тип гаранционен фонд, който да поеме този удар", заяви Димитров.

Той прогнозира, че цените на морето това лято ще имат лек спад и призова българите да изберат родното Черноморие.