В предаването „Неделя 150” на БНР той поясни, че за първите 8 месеца на миналата година въпреки генерираните загуби от регулирания пазар, АЕЦ „Козлодуй” е завършила с 73,6 млн. печалба, предаде "Фокус".

„Така или иначе АЕЦ „Козлодуй” по-лесно можеше да се оправя с проблемите с цените за регулирания пазар с продажбите на свободния пазар. При НЕК това е по-трудно, защото и средната цена на микса е по-висока, и шансовете, възможностите за компенсиране на регулирания пазар са по-малки и НЕК е нормално да бъде на загуба. Аз сдадох смяната на г-н Ангелов с над 120 млн. задължения на НЕК към АЕЦ „Козлодуй”. Това не може да бъде нормална схема”, добави Генов.

По думите му тази ненормална схема би могла да се прекъсне, ако не се гарантират големи печалби на електроразпределителните дружества.
„Не може до миналата година гарантираната печалба на ЕРП-та да бъде 16%, а ние да продаваме на загуба. Сега вече е 12% - това също е много. Трябва дружествата да бъдат поставени при еднакви условия”, каза още Иван Генов.

По отношение на НЕК проверката е изключително важна, тя е гръбнакът на енергетиката. Има допълнителни разходи при закупуване на когерацията, но това не оправдава загубите от 1.2 млрд. лева, коментира на свой ред шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

"Смисълът на проверката е да се разбере защо е такова състоянието на компанията и доколко са спазени заложените параметри. Но проверяваме и дали заложените параметри през 2009 г. са били възможни за изпълнение. Но каквото и да е, данните са обезпокоителни", посочи той.

По думите му в протоколите е отбелязано кой е бил против и ще бъдем пределно точно, в определяне на отговорностите. Цените са резултативни по цялостната верига, всичко започва още от централите, които са с различни разходи.

"Определено цени от 1 юли няма да има, защото досега ЕРП не са имали договори. Те са купували енергия от НЕК, както са били дадени от комисията. Стигаме до ЕРП и има определен марш между закупуването и продаването. Има голям дял на външните услуги, наема се външна компания, която преди това компанията е извършвала сама, например разнасянето на фактури", каза Семерджиев като пример за големите разходи на ЕРП.

Според него се прави всичко възможно да се намалят цените, защото има скрити ресурси, както беше направено с Булгаргаз и ТЕЦ "Марица-Изток".
"Искаме допълнителни данни и заедно с регулаторния одит смятаме, че ще може да се намалят цените", добави Семерджиев.