Това каза Никола Миленков, председател на Независимия синдикат на тютюневите работници в България към КНСБ, цитиран от БТА.
В средата на месеца Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и "БТ Инвест ГмбХ", Австрия подписаха договора за приватизация на 79,83% от капитала на “Булгартабак - Холдинг” АД, София. Цената по договора е 100 100 000 евро

Те излъгаха за ангажиментите към работещите и за цената по сделката, която е малко над 100 милиона евро за близо 80 процента от капитала на дружеството, каза Миленков. Осъществяването на приватизацията само с един участник в конкурс вече се превръща в подарък. Процедурата за продажба е направена така, че да остане само един участник, а сериозните инвеститори да се откажат, подчерта той. Договорът за продажба не е публичен - никой не го е виждал, освен хората в Агенцията за приватизация, посочи Миленков.

Според информация на синдикатите няма да има санкции, ако новите собственици не изкупуват по 5000 тона тютюн на година, каза Юли Манолов, председател на синдикат "Тютюнева промишленост" към КТ "Подкрепа". Представителите на синдикатите изразиха недоумение, защо се продава печелившо предприятие по време на криза, когато цените се ниски.

Централата на холдинга в центъра на София счетоводно е записана с цена под 500 евро на квадратен метър. С подобни цени са записани и другите активи на холдинга, допълниха от синдикатите. В активите на дружеството не била записана и нова машина за филтрови пръчки, на стойност 4 милиона лева, която вече е платена, но ще дойде през март 2012 година. София и Благоевград пък имали и теренни сгради в Хасково, Асеновград и Шумен.

Базираната в Австрия фирма "БТ инвест", която купи холдинга, не отговаря на критериите, заложени в стратегията за приватизация, приета от Народното събрание, категорични са синдикалистите.