Това каза в Пазарджик министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от Агенция „Фокус”.

Още по-големи резултати ще бъдат постигнати по акция "Совите" в следващите няколко дни, обеща финансовият министър, цитиран от БТА. По операцията ще работим поне още два месеца, допълни той.
По неотдавнашно обяснение на министър Дянков операция "Сови" се провежда по две линии - плащането на акцизи и плащането на данъци от физически лица.

В момента се занимаваме с гоненето на контрабандисти, заяви днес министър Дянков.

През следващата седмица ще бъдат разпоредени нови проверки в хазарта, като за месец техният брой ще надхвърли 100, което не е правено през цялата минала година, посочи Дянков.

По думите на Дянков първият етап на реформата в данъчната система е добър, но въпреки това няма да се бърза със следващ, тъй като не е нужно постоянно държавата да е в реформа.
Трябва малко време да се стабилизира ситуацията в страната, подчерта финансовият министър и допълни, че за промените в НАП може да се говори чак след шест месеца.

Министър Дянков изрази задоволството си и от промените в митниците, които не са били реформирани в последните 20 години. По негови данни над 1000 служители са извън системата, защото не са били добре подготвени.

Симеон Дянков коментира и финансовата криза, като прогнозира, че излизането на страната от кризата ще стане на три етапа. Първият е икономиката да излезе от кризата и това ще стане в следващите два-три месеца. След това е ред на хазната и данъците, като приходите там ще се увеличат след четири-шест месеца. Последно ще се реши проблемът с безработицата, като очаквам процентът на безработните да спре да се увеличава в период от шест до девет месеца, обясни  Дянков.

Според него в дългосрочен план трябва да се намали ДДС до 16%, за да стане България страната с най-ниско данъчно бреме в ЕС, което ще подобри бизнес климата и ще привлече чуждестранни инвеститори.

Ако парламентът поиска от Министерството на финансите да отвори икономическите досиета, за които говори Георги Първанов и да бъдат проверявани приватизационни сделки, ние сме готови да сформираме екипи. До момента към министерството няма такъв иск, допълни Дянков.

Преди седмица президентът Първанов апелира "да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е".