Решение да бъдат предприети три мерки, с които да бъдат ограничени възможните последствия от прекомерно поскъпване на електрическата енергия в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса, бе взето на днешното спешно заседание в КЕВР. Това стана ясно от изказването на участниците.

Снимки от заседанието вижте тук >>

Първата мярка е увеличаване на предлаганите количества електроенергия на борсата от трите държавни дружества, които са в състава на БЕХ. Според енергийния министър Теменужка Петкова това ще доведе до спокойствие и ще балансира търсенето и предлагането на свободния пазар.

Втората мярка е въвеждане на нови стандартизирани профили за търговия на енергийната борса, в съответствие със закона за енергетиката. Те трябва да бъдат предложени от трите ЕРП-та и след обсъждане, евентуално да бъдат приети от държавните дружества и регулатора.

Третата мярка, представена от Иван Иванов, шеф на КЕВР, е свързана с ускоряване на пазарното обединение с енергийните системи на петте страни, с които граничи България.

"В напреднал стадий на преговори сме с колегите от Македония, имаме и разговори с Румъния", посочи шефът на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Според него, предстоят и разговори с Гърция и Турция по този въпрос, което ще означава изпълнение на европейските изисквания за диференциране на енергийните доставки.

За първите две мерки са предвидени кратки срокове - в рамките на седмица трябва да се направи анализ от БЕХ и да се види откъде ще дойдат допълнителните количества, които да бъдат предложени на борсата в сегмента "Ден напред". Третата мярка ще се изпълнява през 2019 година, като за нея са необходими и законови промени, сред които и отпадането на експортната такса.

Най-вероятно АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" ще са доставчици на допълнителни количества електроенергия, стана ясно още от отговорите на участниците в заседанието. Досега те са предоставяли количествата на цени от 44 лева за мегаватчас, но дали и сега ще успеят да задържат тази цена все още не е ясно.

Според министър Петкова, трябва да се държи сметка за закупуването на квоти за въглеродни емисии от страна на ТЕЦ "Марица Изток 2", с което себестойността на тока, произвеждат от централата се увеличава, а няма как тя да работи на загуба.

Повече подробности по мерките и конкретното им изпълнение ще има след седмица, когато се предвижда отново същите участници да имат работна среща.