Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това обясни изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев по БНТ.

"Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока", заяви той.

Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми.

"Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", обясни шефът на БАБХ.

По думите му поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.

"Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката", уточни Илиев.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

Във Видин вчера беше потвърдено наличието на чума по свинете - положителни са пробите на мъртво прасе в ромската махала "Нов път".

Всички животни, отглеждани в така наречения заден двор в тази зона, ще бъдат евтаназирани по хуманен начин. В дворовете и около тях, където са отглеждани животните, ще се извърши дезинфекция. Освен КПП е започнало и изграждането на дезинфекционни пунктове.

В тази зона попада и индустриална свинеферма с 3900 прасета, но досега взетите от там проби са отрицателни.

"Днес отново даваме проби, ако са отрицателни - ще продължим да работим под мониторинг. За мен е въпрос кога ще стигне и до нас заразата, колкото и да е тъжно да го кажа. Не виждам скоро да спре разпространението, в Испания са се борили 30 г. Тъжно начало на унищожаване на нашето свиневъдство", коментира собственикът на фермата Димитър Неков пред bTV.

Според него мерките на държавата са закъснели с година и половина. Хората също не го взимат на сериозно, но цената ще яплатим всички, каза още собственикът на свинефермата във Видин.

Янко Петров, в чийто двор беше регистрирана заразата, е установил, че едно отдвете му прасета е болно още на 15 юли. Твърди, че е потърсил помощ от ветеринар, но никой не е взел проба тогава. Това се случа, след като умират и двете свине.  Все още никой нищо не ми е казал официално, казва Янко Петров.