Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон ще наложи нови санкции на транснационална мрежа от лица и компании, които са работили за закупуване на военни технологии за военните усилия на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

В кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали Йелън заяви пред медиите, че обект на санкциите ще станат 14 физически и 28 юридически лица, включително финансови посредници. Тя отказа да предостави подробности за това къде се намират те, като заяви, че съобщението ще бъде направено по-късно днес.

Мерките са част от общите усилия на САЩ да възпрепятства руските военни усилия и да попречат на Москва да се сдобие в необходимото оборудване, подчерта Йелън.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на големи руски военнопромишлени предприятия, а Министерството на търговията прекрати износа на произведени в САЩ компоненти и американски технологии, които се използват в някои от руските военни съоръжения. Йелън заяви, че тези мерки вече оказват влияние на бойното поле в Украйна, отбеляза Ройтерс.

Финансовата министърка добави също, че САЩ ще продължат да оказват на Украйна финансова и икономическа помощ. Администрацията на Байдън е поискала допълнителна невоенна помощ в размер на 4,5 млрд. долара за Украйна и Йелън заяви, че след като получи одобрението на Конгреса, Министерството на финансите ще започне незабавно да я отпуска на Киев.