Ако трябва, пробите да бъдат изпратени в чужбина, заяви по БНР председателят на сдружението и собственик на "Тандем" Кирил Вътев.

Вчера на извънредна пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че в продукти от новия стандарт "Стара Планина" на четири фирми е открита соя. Става дума за карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.
Три от фирмите са членове на асоциацията.

Вътев, който първоначално бе шокиран, заяви, че става дума за следи от соя и пшенични протеини, останали в подправъчните смеси.
Едно време сме се возили на файтон и сме мляли подправките с мелничка, а сега ползваме готови смеси, обясни бизнесменът. Вътев каза, че фирмите са се заклели, че не са влагали соя. Нещо повече, всяка сутрин производството започвало именно с продуктите "Стара планина", докато машините са още чисти. Така му обяснили изненадани и от трите фирми, членки на асоциацията.

Според Вътев, по всички европейски регламенти съдържанието на съставки, които са под 2% не се обявяват на етикетите. Министърът на земеделието Мирослав Найденов обаче вчера бе категоричен, че стандартът не допуска да има следи от соя, независимо какъв процент и допълни, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно.

Пред "Фокус" Вътев обясни още, че както в парфюмерийната промишленост розовото масло се използва като стабилизатор на аромати, така в производството на подправки в големите концерни в Европа, от които идват основната част от подправките в България, се ползва до 0,8 % соев протеин.
„И затова, тъй като методът, по който е правен анализът на тези продукти, е качествен, а не количествен, смятам, че е съвсем редно да бъде направен и количествен метод, за да се установи, ако наличието на соя е като част от подправката, то тогава тези фирми нямат нарушение. Ако обаче се окаже, че е подменена суровина със соя, тогава вече говорим за коренно различно нещо. Там наистина говорим за злоупотреба”, каза още Кирил Вътев.

Ако трябва да променим изискванията за стандарта, така както се усъвършенстват и законите, допусна по БНР бизнесменът.