Продуктите под новите стандарти са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси и др., съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.

Изделията "Стара планина" и ще бъдат отделени от останалите месни изделия в магазините. Всичките те няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други.

В каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата съдържанието на сол може да бъде до 2%. Кебапчетата и кюфтетата могат да бъдат или само от 100 процента свинско месо или от смес - 60 процента свинско и 40 на сто говеждо месо. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо – не повече от 3,5%.

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и трайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамин С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.

Температурата им на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса. Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни.

Йордан Войнов предложи от Асоциацията на месопреработвателите да патентоват наименованието "Стара планина".

Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти. Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде около месец. Тогава ще бъде и реалното появяване на продуктите на пазара, обясни месопреработвателят Илона Аврамова, цитирана от БТА.

Респектиращи мерки за нарушителите на влизащите от 2 август стандарти, обеща от Плевен земеделският министър Мирослав Найденов, предаде Дарик. По думите му за качеството "ще се следи от обора до масата", а не само в лабораториите.