Предстои синдикът на дружеството Цветан Банков да внесе плана в съда и той да реши. Ако има ликвидация, това е по-нормалният начин, допълни Трайков. Преди два дни той заяви, че единствената реална алтернатива за дружеството е ликвидацията.
Не открихме нито ред мерки за привеждане към екологичните норми в оздравителния план на "Кремиковци", каза на свой ред министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
"Вторият и третият етап от този план предвиждат отваряне на доменно и коксово производство, от които е нужно да минат години и да бъдат дадени милиони левове, за да бъде изчистена околната среда. Въвеждането им оттук нататък се води като ново производство, а не като стари инсталации. За тях няма време да бъдат привеждани в съответствие с изискванията на ЕС за екология. Няма мерки за привеждане и на сегашното производство към съвременните изисквания.
"Планът е незаконосъобразен", коментира министър Караджова.
Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че в плана за оздравяване на производството в "Кремиковци" е имало идея да се отложат всички публични плащания. Тази идея не е добра особено по време на криза, допълни Дянков.
Късно вчера синдикът Цветан Банков съобщи за БТА, че най-големият кредитор, заявил съгласие за капитализация на вземанията си от комбината (трансформирането им в акции), е НЕК, и компанията ще притежава 59 726 620 акции с номинал един лев.