Всички социално-икономически мерки, особено мярката 60/40, ще действат до края на септември. По тази мярка до момента са изплатени 825 милиона лева, като са запазени почти 300 000 работни места. Това каза в Разград министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя посочи, че по една от най-дискутираните напоследък мерки "Запази ме", вече са изплатени около 18 милиона лева на 42 хиляди души.

"Отделили сме допълнителни 13 милиона лева по тази мярка заради това, че бизнесите остават затворени още един месец. Имаме готовност, ако се наложи да я удължим толкова, колкото е необходимо", каза още министърът.

"Зя мярката, която се отнася до родителите и децата, които трябва да ходят дистанционно на училище, са отделени 73 милиона лева, като вече са подкрепени почти 40 хил. семейства", посочи още министър Сачева.

Тя подчерта, че на този етап подкрепата от 50 лева към пенсиите ще се дава до края на март.

По думите на министър Сачева няма още решение, но по всяка вероятност ще се вземе такова подкрепата за пенсионерите да продължи и през април, тъй като извънреднатата епидемична обстановка е удължена до края на април.

"Ние обвързваме даването на тези 50 лева именно с епидемията и с това, че средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лева. Така че 50 лева са разходите, с които ние бихме могли да ги подкрепим в процеса на пандемията", допълни социалният министър.