Правителството днес отпусна още почти 800 млн. лева за участък от 170-километровия нов път Видин - Ботевград. Преди месец за друг участък от същия път бяха отпуснати 420 млн. лева. Проектът кабинетът смята за приоритетен и планира да го завърши до 2022 г. Подробности по днешното правителствено решение оповести министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Със 796 749 500 лв. се увеличава максималният ангажимент за разходи, които могат да бъдат поети по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) през 2019 г. и ще се използват за модернизация на пътя между Видин и Ружинци с дължина повече от 54 км. Това дава възможност на Агенция "Пътна инфраструктура" да сключва договори с изпълнители и да започне строителство по обекта, съобщи след правителственото заседание днес министър Петя Аврамова, цитирана в съобщение на МРРБ.

При реализацията на проекта ще се прилага нова схема на плащане. Тя предвижда цялата стойност за изпълнение на строително-монтажните работи по договорите за трите участъка, на които е разделено трасето, да се разплати на изпълнителите след приключване и приемане на строителните дейности. Модернизацията на трасето ще се финансира със 796 749 500 лева през следващите четири години.

Отсечката Видин - Ружинци, която е част от направлението Видин - Ботевград, в по-голямата си част ще бъде с габарит на автомагистрала, включващ две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица. В определени участъци е предвидено и изграждането на трета лента. По цялото трасе ще бъдат построени и ремонтирани редица големи съоръжения, пътни възли и др.

Министърът напомни, че през месец септември решение за поемане на ангажимент за разходи за близо 420 млн. лв. беше взето и по отношение на участъка между Мездра и Ботевград с дължина около 34 км.

Хубавата новина е, че до един месец ще приключим с процедурите, които предхождат всяко едно строителство, отбеляза Аврамова. Това ще даде възможност да започнат реални строителни дейности в участъците от Мездра до Ботевград и между Видин и Ружинци. В договорите, които ще бъдат сключени с изпълнителите, е предвидено двете пътни отсечки да бъдат изградени до 2022 г.

Като представител на Северозападна България знам как хората, които живеят там, очакват този път. Той е важен за развитието на региона и за намаляване на различието между регионите. Чрез него ще се подобри и пътната безопасност, която за нас, като министерство, и за АПИ е един от основните приоритети, каза още регионалният министър..

Направлението Видин - Ботевград (с дължина 167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Гражданско-политическа инициатива за нов Държавен фонд

ПГ на "БСП за България" ще внесе предложение за създаване на Държавен фонд за развитие на Северозапада по време на обсъждането на Бюджет 2020. Това заяви Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България", по време на брифинг в Народното събрание.

Предложението на левицата е в подкрепа на Гражданската инициатива за създаването на такъв фонд.

В парламента Камелия Трифонова, която се представи като председател на Инициативния комитет на Гражданската инициатива за създаването на Държавен фонд за развитие на Северозапада, заяви, че внасят предложението в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Трифонова, която е от Монтана, посочи, че подобно предложение е било заложено в алтернативния бюджет на "БСП за България" за настоящата година, но впоследствие е било отхвърлено и затова сега се обръщат към БСП и стартират с гражданска инициатива. Според нея необходимите мерки за развитие на региона са свързани с инвестиции за създаване на инфраструктура, разкриване на висше учебно заведение или филиал, стипендии за студенти, които се завърнат да работят в региона, еднократни средства за подпомагане при раждане на дете.

"Регионалните различия се задълбочават, а в някои региони се превръщат в заплаха за националната сигурност", каза Корнелия Нинова.