Втори месец България доставя оръжие на Армения. Доставките се извършват с товарен самолет Ил-62 на белоруска авиокомпания от летището в Бургас до Ереван, като вероятно те са инициирани от САЩ с цел прекратяване на договора на Ереван с Москва за оръжие на стойност 100 милиона долара. Това пише Eadaily.com.

Данните за полетите са взети от специализирания портал Flightradar. Според информацията, самолетът е летял с изключен датчик за идентификация. Самолетът минава край въздушното пространство на Турция и на отиване, и на връщане.

Полетите са забелязани и от турски блогър, който е написал в Туитър : " Ил-62 на белоруската компания Rada Airlines лети над Турция седем пъти за последните 8 дни на височина 10 километра. Вероятно носи военни товари".

Според руската медия, Бургас е оръжеен хъб, откъдето тръгват оръжейни доставки, а за транспорт се използва малко известна авиокомпания, която разполага само с един самолет. За това, че се возят военни товари говори и факта ,че се избягва турското въздушно пространство, тъй като при превоз на оръжие за това трябва да бъде уведомена и страната, над която се извършва полета. Това е по-скъп маршрут, но именно той се използва от белоруския самолет.

Вероятно всеки полет доставя в Армения 40 тона военно оборудване. Това означава 1700 гранатомета и около 5000 снаряда за тях. Те са съветски образци, както и другите възможни доставки - леко стрелково оръжие и снаряди за оръдия, също съветски образец.