Руският президент Владимир Путин обвини днес САЩ, че използват долара като инструмент за икономическа и политическа война, предаде Ройтерс.

Русия може да обмисли да извършва трансакциите с петрол и газ в други национални валути и в евро, каза той пред участниците в международния икономически форум в Санкт Петербург.

Путин отбеляза, че за щатския долар би било тежък удар, ако руските петролни компании престанат да го използват, макар че, по думите му, Москва не желае да се стигне до това.

Американските санкции срещу Русия са плод на вътрешнополитическите борби в Съединените щати, увери той. Путин обвини САЩ, че искат да спрат развитието на Русия.

В същото време руският президент заяви, че иска да намери начин на срещата си със своя американски колега Джо Байдън на 16 юни в Женева за подобряване на двустранните отношения, предаде Франс прес.

Европа не бърза да одобри руската ваксина срещу ковид Спутник V заради "битка за пари", увери Путин. Според него ЕС поставя търговските си интереси пред благополучието на своите граждани.