Това коментира пред журналисти в Пловдив президентът Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”. По този начин пазарът сам доказано ще постигне една разумна пазарна поносима цена, смята той.

Действието на българското правителство да подпише споразумение с няколко вериги за няколко стоки, дори и такива от първа необходимост, не би имало дългосрочен положителен ефект, каза още Плевнелиев. Той припомни, че в миналото са правени не малко подобни опити и нито един от тях не успявал.
Споразумението за цените дойде след среща при премиера Бойко Борисов с животновъди, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги. Вчера пък земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че след 3 месеца замразените цени на храните ще паднат.

Когато фабриките за производство на храни са в България - ние ще имаме по-разумна себестойност на стоките, каза още президентът.  Той добави, че голяма част от храните (плодове, зеленчуци, месо) в момента у нас се внасят - произвеждаме 10 пъти по-малко месо, отколкото преди 20 години и внасяме 10 пъти повече домати и краставици, отколкото изнасяме.
Тези трендове могат да се обърнат и когато това стане в България ще има едно истинско ценообразуване базирано не на внос в търговски вериги, а на производство, коментира Плевнелиев, цитиран и от БТА.

По думите му цените на хранителните стоки в световен аспект растат и то драстично.
Това се отнася и за цените на някои енергийни ресурси с изключение на газа, който последните няколко години отбеляза значителен и впечатляващ спад. Всички останали стоки бележат сериозен ценови ръст в целия свят. В този смисъл България не може да избегне тази тенденция, каза той.

Плевнелиев прогнозира, че в следващите 20 години на планетата ще се родят още 2 млрд. души, които също ще искат да ядат.
Това означава една огромна индустрия с още по-голяма перспектива. България вместо да изнася суровото зърно може да работи и търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни. Тогава именно добавената стойност ще остава в държавата и ще имаме по-разумна себестойност, коментира държавният глава.

СДС призова вчера кабинета да спре "тази безумна политика на контролиране на цените", която убива малкия бизнес. Според тях една от причините за провала на комунизма са фиксираните цени.
От миналата седмица ГЕРБ потвърдиха убеждението, че връщат комунизма в България със замразяването цените на храните, посочват още от СДС. Те призовават Найденов - "идеолог на идеята", да отиде в Северна Корея и да види една провалена комунистическа система. Нормални цени се защитават с конкуренция, а не със затвърждаване на монополи и картели, категорични са сините.

Представителите на браншовите асоциации от хранително-вкусовата индустрия имат готовност да сезират Комисията за защита на конкуренцията, ако със замразяването на цените на 10 от основните хранителни стоки бъдат нарушени правата им за свободна стопанска инициатива.
„Бизнесът все още няма информация от търговците точно кои стоки ще бъдат обхванати от временната акция и на каква база ще бъдат застопорени цените за цели три месеца“, коментира за "Инвестор" изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопроизводителите Диляна Славова.