Винзаводът "Черноморско злато" в Поморие работи с пълен капацитет, след като кранчетата на дестилационните съоръжения бяха разпечатани. Това съобщиха от дружеството, цитирани от БТА.

Оттам припомниха, че миналата седмица Агенция "Митници" запечата въпросните кранчета след проверка на производствента база в Поморие.

От винзавода съобщават, че агенцията е уважила аргументите на производителите за това, че не са извършени нарушения. Част от обясненията са, че пробните кранчета са неделима част от баретката на всяка дестилационна система спрямо технологичните изисквания за работа на съоръжението. Това е потвърдено и от производителите на системата.

Течността в споменатите съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75 градуса. Баретките са съставна част на системите и служат за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Във всяка баретка има спиртомер за отчитане на алкохолния градус, а извън нея термометър и пробен кран, необходим за периодично взимане на проби от технолога в процеса на дестилация.

Пред Агенция "Митници" дружеството е представило подробна технологична схема, за да разсеят всякакви съмнения за недобросъвестна дейност. От "Черноморско злато" съобщават още, че кампанията по изкупуване на грозде продължава. А производствените мощности работят с пълен капацитет.