Заедно с това населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния район и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион, предаде БНР.

Каква е промяната при разговорите по мобилен телефон

Досега потребителите на мобилните оператори плащаха по системата 60 секунди + една. Това означава, че например разговор с времетраене 10 секунди се отчита за минута.

Сега влиза в сила новото тарифиране 30+1. Мобилните оператори трябва да предложат поне две тарифи, при които задължително всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, а ако е по-дълъг - всяка следваща секунда ще се плаща реално.

Решението за новия начин за таксуване на разговорите няма да влезе в сила за всички абонаментни планове.

"КРС задължава мобилните оператори да предложат поне две тарифи с посекундно тарифиране след 30-ата секунда офертите си за фиксирани услуги, предплатени програми и мобилни услуги на абонаментни програми", коментираха "Глобул" за "Капитал Daily".

Тоест телекомите ще могат да отчитат по досегашния метод за първоначално начисляване на първата минута, но ще трябва да включат в портфолиото си и предложения по новия начин - това означава, че промяната ще засегне основно новите абонати или тези, които си сменят програмата.

Лимит за мобилен интернет

Операторите вече са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лева и после да изключват абоната, а при 50% от кредитния лимит са длъжни да ни информират.

Промените са в изпълнение на решение на Комисията за регулиране на съобщенията.